Thursday, 8 February 2018

MAKANAN KAYA PROTEIN

Makanan harian menyediakan kira-kira 20 asid amino yang berbeza, lebih daripada separuh dianggap "tidak penting".

Sebab tubuh boleh membuatnya sendiri.

Ada 9 asid amino lain yang "penting" tetapi tubuh kita tidak mampu hasilkan sendiri.

Tidak seperti karbohidrat dan lemak yang kita makan, asid amino tidak disimpan di dalam badan.

Oleh itu, badan mesti bergantung kepada bekalan yang berterusan dan mantap dari makanan kaya protein yang kita makan setiap hari.

Tidak semua protein diet dicipta sama.

Bergantung kepada kualiti protein diet seseorang, yang sebahagian besarnya menentukan betapa seorang anak akan berkembang dan berkembang dan seberapa baik orang dewasa akan terus sihat

Protein berkualiti tinggi akan memberikan cukup semua asid amino penting yang diperlukan untuk menyokong kerja badan, protein yang lebih rendah pula kurang berfungsi.

Protein yang diperolehi dari haiwan (daging, ikan, ayam, telur, dan tenusu) dianggap sebagai protein berkualiti tinggi.

Protein berkualiti yang berasal dari sayur-sayuran pula adalah soya.

Protein sayuran lain berkualiti rendah atau protein "tidak lengkap" kerana tidak menyediakan semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan.

Protein tidak lengkap asalnya dari buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan kacang.

Namun kebanyakan minuman soya di pasaran memiliki kadar gula yang tinggi dan kurang ramuan asas soya semulajadi yang benar-benar menyediakan khasiat isoflavan.

Sumber protein terbaik adalah kaya dengan isoflavan 👍🏻

Rujukan

http://healthresource.shaklee.com/soy-health-dispelling-myths/

http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/esp-soy-protein-isolate-powder


No comments:

Post a Comment